Blog
ekologia
Zuzanna Mazurek
July 12, 2024

Lubisz ciekawostki o zwierzętach? 

Jeśli odpowiedź brzmi tak, to mamy dla Ciebie prawdziwy rarytas. Redakcja National Geographic spisała 41 interesujących faktów o delfinach (1), a jeden z nich przesądza o tym, że delfiny poważnie odczują wpływ kryzysu klimatycznego. Delfin to nie ryba, to ssak mieszkający w wodzie. Ryby są w większości zmiennocieplne i temperatura ich ciała zależy od temperatury wody, natomiast delfin reguluje temperaturę swojego ciała tak, aby utrzymać ją na stałym poziomie. Ponieważ delfiny żyją w wodzie, nie mogą pocić się ani dyszeć jak inne ssaki, gdy jest im za gorąco. Zamiast tego muszą kierować cieplejszą krew na obwód swojego ciała, czyli na brzuch, który czasem wydaje się różowy, aby schłodzić się w oceanie. Jednak gdy temperatury oceanów zaczynają się zbliżać do temperatury ciała delfinów (37°C), delfiny nie mogą już się schłodzić(2).

Delfin z różowym brzuszkiem :(

Jak pomóc delfinom?

W redakcji Plantutti jednogłośnie stwierdziłyśmy, że będziemy działać na rzecz ochrony delfinów (mimo ich kontrowersyjnych zachowań seksualnych IYKYK). Zasada numer jeden: nie jeść delfinów (okay...).

No dobra, raczej mięso z delfina nie króluje na polskich stołach. To w jaki sposób możemy przyczynić się do ich dobrostanu dzięki świadomym wyborom tego, co znajdzie się na naszym talerzu?

Dieta wegańska i ochrona delfinów

Jednym z najważniejszych sposobów, w jaki dieta wegańska może pomóc delfinom, jest eliminacja ryb z naszej diety. Ryby stanowią główne pożywienie delfinów, a ich nadmierne połowy zmniejszają dostępność pokarmu dla tych morskich ssaków. Przestawienie się na dietę roślinną redukuje presję na populacje ryb, co bezpośrednio przekłada się na lepsze warunki życia dla delfinów. W ten sposób, nasze wybory żywieniowe mogą wspierać ekosystemy morskie i chronić dziką przyrodę.

Dodatkowo, jeśli rezygnujesz z ryb to w ten sposób unikasz niebezpiecznego przyłowu (ang. bycatch). Przyłów to przypadkowy połów np. delfinów do sieci rybackich!

Ślad węglowy produktów roślinnych a odzwierzęcych

Największe do tej pory opublikowane badanie śladu węglowego w całym łańcuchu dostaw (czyli z uwzględnieniem wszystkich etapów produkcji, nawet wpływu zmiany przeznaczenia gruntu czy transportu) zostało opublikowane w 2018 roku. Autorzy tego badania wzięli pod uwagę dane z 38 tysięcy gospodarstw rolnych w 119 państwach. Wyniki tego badania zostały podsumowane na poniższej grafice. W większości przypadków największym śladem węglowym charakteryzują się produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, sery, jajka czy mleko. Natomiast produkty roślinne cechują się niższym śladem węglowym. Dlatego, na diecie wegańskiej można obniżyć własny ślad węglowy aż o 73%(3)

Co ciekawe, z tego badania wynika też, że jeśli chcemy ograniczyć ślad węglowy naszej diety, to ważniejsze jest skupienie się na tym, jakie produkty znajdą się na naszym talerzu niż to, czy będą lokalne. Okazuje się bowiem, że wpływ transportu na ślad węglowy nie jest tak wysoki, jak się powszechnie uważa.

Dane na wykresie powyżej przedstawione są w przeliczeniu na 1 kg produktu i wyrażone są w tzw. ekwiwalencie CO2. Co to znaczy? Przy produkcji jedzenia powstają różne gazy o różnym wpływie na powstawanie efektu cieplarnianego, nie tylko dwutlenek węgla. Dla przykładu, metan jest 28 razy silniejszy niż dwutlenek węgla. W celu standaryzacji, naukowcy przeliczyli wpływ innych gazów i wyrazili go w ekwiwalencie CO2.

Ślad węglowy różnych diet w przeliczeniu na 1000 kalorii

Jako osoby zajmujące się promowaniem ekologicznego stylu życia, przywykłyśmy do pojedynku na słowa. Przytaczając takie dane, jakby od razu szykujemy się na argumenty, że być może ślad węglowy kilograma jabłek jest niższy od kilograma wołowiny. Ale ten kilogram wołowiny to przecież więcej kalorii niż dostarczą nam jabłka. Przeliczmy zatem to tak, żeby pokazać ślad węglowy różnych diet w przeliczeniu na 1000 kalorii(4).

A zatem... jedz rośliny, chroń delfiny! A to wszystko będzie teraz łatwiejsze, ponieważ Plantutti pomoże Ci w odnalezieniu roślinnych produktów, które pomogą obniżyć ślad węglowy Twojej diety w promocyjnych cenach.

Źródła


(1) https://www.national-geographic.pl/artykul/41-fascynujacych-ciekawostek-o-delfinach

(2) https://www.ifaw.org/international/journal/impact-climate-change-dolphins

(3) https://www.ox.ac.uk/news/2018-06-01-new-estimates-environmental-cost-food

(4) Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers;

Wegańskie ciasteczka?

Klikając „Akceptuj wszystkie pliki cookie”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia nawigacji po stronie, analizy wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. Zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności, aby uzyskać więcej informacji.